Hlavní Sputum

Laserová lacunotomie mandlí nepomohla

Palatinové mandle (žlázy) jsou souborem lymfoidní tkáně umístěné v orofaryngu mezi palatinovými oblouky. Jejich hlavním úkolem je zabránit vstupu infekce do dýchacích cest člověka. Jsou součástí lymfoidního prstence hltanu, což je imunitní obrana první linie. Jedná se o jediné mandle, které jsou přístupné ke zkoumání bez použití pomocných nástrojů..

Struktura a funkce žláz

Lymfatická tkáň žláz tvoří záhyby zvané mezery (krypty). Tkáň mandlí má porézní strukturu. Když patogenní mikroorganismy vstupují do žlázových mezer, začíná zánětlivá reakce zaměřená na zničení cizích látek. V důsledku toho se v mezerách hromadí hnis - exsudát, který se skládá z mrtvých mikroorganismů, leukocytů, odlupovaného mrtvého epitelu žláz. Tento hnis lze vidět při zkoumání mandlí ve formě zátek v mezerách. Současně se samotné mandle zvětšují, zčervenají a uvolňují se. Tento patologický stav žláz se nazývá chronická tonzilitida a vyžaduje adekvátní léčbu..

Nejběžnějším původcem chronické angíny je beta-hemolytický streptokok. Nebezpečí streptokoka pro člověka spočívá v jeho agresivním kardiotropním působení: chronické zaměření beta-hemolytického streptokoka je plné revmatismu a chlopňových srdečních chorob.

  • Struktura a funkce žláz
  • Podstata operace
  • Výhody a nevýhody
  • Indikace a kontraindikace
  • Příprava na postup
  • Provozní technika
  • Rehabilitační období

V některých případech může být chronická tonzilitida léčena léky, ale pokud je konzervativní léčba neúčinná, je nutný chirurgický zákrok. Až donedávna byly nejčastějšími operacemi v ORL praxi na palatinových mandlích tonzilektomie (odstranění mandlí) a tonziltomie (excize mandlí). V poslední době se stala populární moderní chirurgická metoda chirurgického ošetření palatinových mandlí - lacunotomie, která se provádí pomocí laseru.

Podstata operace

Lacunotomie vám umožňuje uchovat mandle a odstranit jejich mezery od patologického obsahu. Operace se provádí ambulantně v lokální anestezii. Nejčastěji se tato manipulace provádí pomocí laserového paprsku, který minimalizuje trauma okolních tkání. Laserová lacunotomie se také nazývá destrukce mandlí molekulární rezonancí.

Podstata operace spočívá v tom, že pod vlivem vysokofrekvenčního laseru jsou patologicky změněné mezery koagulovány spolu s jejich obsahem. Po „odpaření“ na povrchu mandlí se vytvoří krusty (strupy), které jsou brzy odmítnuty a na jejich místě zůstává jizva. Postupem času se jizvy epitelizují a funkce mezer jsou plně obnoveny..

Po operaci zůstává v žlázách dostatečné množství lymfoidní tkáně, aby tyto malé orgány mohly vykonávat své funkce. Pravděpodobnost recidivy chronické angíny je významně snížena, protože je vyloučeno zaměření chronické infekce.

Cena takové operace významně kolísá v závislosti na objemu operace a klinice, která ji provádí. Například v Moskvě stojí laserová lacunotomie ve státních a obecních zdravotnických zařízeních 3–8 tisíc rublů a na soukromých klinikách - 11–28 tisíc. Podobný trend se vyvíjí i v dalších městech Ruska (Petrohrad, Rostov, Smolensk).

Výhody a nevýhody

Provoz laserové lacunotomie má oproti jiným typům operací na palatinových mandlích mnoho výhod:

  • zachovává orgány;
  • nepoškozuje okolní tkáně;
  • je nekrvavý;
  • má vysokou účinnost;
  • vyžaduje lokální anestezii;
  • nezabere mnoho času;
  • je možné provádět ambulantně;
  • komplikace se vyskytují zřídka;
  • rychlé obnovení.

Kvůli minimálnímu traumatu tkání mandlí obklopujících lakunu laserová lakunotomie nepřispívá k otoku žláz. Výsledkem je, že není narušena drenáž normálních mezer, což snižuje riziko infekčních pooperačních komplikací. Kromě toho má laser stimulační účinek na lymfoidní tkáň, čímž zvyšuje její regenerační schopnost, proto je ve srovnání s klasickou chirurgickou tonzilotomií výhodnější.

Stejně jako jakýkoli jiný zásah do těla má laserová lakunotomie své nevýhody. Otorinolaryngologové považují za jeho hlavní nevýhodu nedostatečnou radikalitu operace. Tento nedostatek je nevyhnutelný, protože lymfoidní tkáň v mandlích přetrvává, což je v některých případech důvodem pro opakování chronické angíny. Pokud se po lakunotomii onemocnění opakuje více než dvakrát ročně, je to základ pro opětovnou excizi mandlí nebo jejich odstranění (tonzilektomie). Ve většině případů jsou recenze pacientů i lékařů o výsledcích operace pozitivní..

Mezi nevýhody laserové lacunotomie patří kromě nedostatečného radikalismu také krvácení ze zraněných tkání. Tato komplikace je vzácná a je způsobena porušením postupu nebo nesprávným chováním pacienta během raného období zotavení..

Indikace a kontraindikace

Hlavní indikací pro laserovou lacunotomii je rekurentní chronická tonzilitida. Pokud dojde k exacerbaci chronické angíny častěji než dvakrát ročně, je její konzervativní léčba považována za neúčinnou a doporučuje se operace k vyříznutí mezer..

Indikace pro laserovou tonzillotomii jsou:

  • hypertrofie mandlí (když začnou zasahovat do polykání a dýchání);
  • jizevní a adhezivní procesy na povrchu žláz (zabraňují odtoku obsahu z mezer);
  • výskyt revmatických bolestí v kloubech, srdci (i při absenci organických lézí těchto orgánů);
  • akutní revmatismus;
  • peritonzilární absces;
  • časté zhoršení chronického onemocnění ledvin (pyelonefritida, glomerulonefritida);
  • nedostatečná účinnost konzervativní léčby.

Při předepisování lakunotomie by lékař neměl zapomínat, že operace má své vlastní kontraindikace. Tyto zahrnují:

  • akutní tonzilitida nebo exacerbace chronické angíny;
  • vysoká horečka u pacienta;
  • chronická onemocnění vnitřních orgánů v akutní fázi;
  • dekompenzovaná onemocnění srdce a ledvin;
  • těžký diabetes mellitus;
  • patologie systému srážení krve;
  • maligní novotvary.

V tomto případě jsou první tři kontraindikace považovány za relativní a po normalizaci zdravotního stavu pacienta lze provést laserovou operaci mandlí. Lacunotomie se nedoporučuje těhotným ženám a dětem do 10 let.

Příprava na postup

Aby byla operace úspěšná, musí být pacient na ni řádně připraven a také musí vyloučit přítomnost kontraindikací. Kromě vyšetření otorinolaryngologem se pacienti podrobují laboratorním testům (obecné a biochemické krevní testy, imunogram, koagulogram, krevní test na hepatitidu B a C, HIV, syfilis, obecný rozbor moči, bakterioskopické vyšetření nátěru z krku) a také instrumentálním vyšetřením (fluorogram, elektrokardiogram) ). V případě potřeby jsou jmenováni konzultace lékařů jiných specializací (zubař, kardiolog, terapeut, endokrinolog, gynekolog).

Pokud má pacient nějaké chronické onemocnění, musí být léčen. Operaci lze provést pouze během období remise chronických patologií. Před lacunotomií je také nutné ošetřit všechny kazové zuby, protože kazové dutiny jsou ohniskem chronické infekce: po operaci na mandlích mohou způsobit infekční komplikace.

Provozní technika

Operace je minimálně invazivní, proto se provádí ve speciální manipulační místnosti, nikoli na operačním sále. Před zákrokem se pacientovi vyplachují mandle lokálním anestetickým roztokem; v případě potřeby se provede infiltrace lokální anestézie do samotných mandlí.

Poté, co anestézie proběhne, lékař přinese laserový manipulátor na povrch mandlí, aniž by se jich dotkl. Paprsek se používá k pitvě adhezí, jizev a vypalování patologicky změněných tkání. Během operace pacient cítí spálené maso.

Celková doba operace se pohybuje od 10 do 20 minut (v závislosti na velikosti oblasti poškození mandlí). Po zákroku není nutná žádná hospitalizace. Pacient by neměl jíst jídlo po dobu 4 hodin po zákroku.

Rehabilitační období

Aby se povrch rány na mandlích rychle zbavil strupů a epitelizoval, musí se pacient během rehabilitace chovat správně.

  • Proč nemůžete držet dietu sami
  • 21 tipů, jak nekupovat zastaralý produkt
  • Jak udržet zeleninu a ovoce čerstvé: jednoduché triky
  • Jak porazit vaše chutě na cukr: 7 neočekávaných potravin
  • Vědci tvrdí, že mládež lze prodloužit

První den po zákroku bude pacient znepokojen bolestmi v krku. To je zcela přirozená situace, protože holý povrch rány zůstává v místě působení laseru, který je vystaven působení trávicích enzymů. Pro snížení bolesti jsou pacientovi předepsány nesteroidní protizánětlivé léky, které mají silný analgetický účinek: Nimesulid, Ketoprofen, Ketanov.

Vzhledem k vniknutí produktů srážení bílkovin (po laserovém ošetření tkání) do krevního řečiště je možné v prvních dnech po zákroku zvýšení tělesné teploty. Problém zvýšené teploty můžete vyřešit stejnými protizánětlivými léky, které jsou předepsány pro bolest. Antipyretika (paracetamol, ibuprofen) je třeba užívat, když tělesná teplota pacienta stoupne nad 38 ° C. Neměli byste bojovat s nízkou horečkou, protože se jedná o přirozenou ochrannou reakci těla na poranění měkkých tkání.

Již od prvního dne se povrch rány na mandlích začíná pokrývat vláknitým povlakem, který postupně vysychá a tvoří kůru (strup). Pod kůrou probíhá proces hojení. Je nemožné odstranit tento strup na vlastní pěst: je plný tvorby hlubokých ran na mandlích. Po 6 až 7 dnech se strup odlupuje sám. Aby se urychlil proces hojení povrchu rány, musí být hrdlo během prvního týdne ošetřeno antibakteriálními a antiseptickými roztoky: zavlažujte Bioparoxem, opláchněte Miramistinem, Chlorhexidinem, roztoky furacilinu, Lugolu, heřmánku, šalvěje. Pastilky můžete rozpustit antiseptiky (Faringosept, Septefril, Strepsils).

Jídlo v prvních pooperačních dnech by mělo být teplé, ale ne horké, tekuté nebo polotekuté, nemělo by obsahovat horké koření. V pokrmech by mělo být minimální množství soli.

O týden později se kůry začaly odlupovat z povrchu mandlí. Podle recenzí pacientů se mnozí domnívají, že mají exacerbaci chronické tonzilitidy: zvyšuje se množství výtoku a na povrchu mandlí se objevuje mnoho zátek. Toto zhoršení je však falešné. Ve skutečnosti je strup odmítnut, povrch mandlí je odkryt a mezery pod strupem jsou zbaveny hnisavého obsahu. Proces čištění trvá asi týden..

2-3 týdny po laserové lacunotomii jsou mandle husté, čisté a zmenšují se na normální velikost. Tyto změny naznačují, že operace byla úspěšná..

Během celého období zotavení by pacienti měli pravidelně navštěvovat ošetřujícího lékaře, aby sledovali proces obnovy.

Laserová lacunotomie je moderní metoda léčby chronické angíny. Operace není radikální, proto nemůže zcela zabránit výskytu exacerbací. Aby se odstranily všechny problémové mezery, u ORL lékaři doporučují, aby pacienti podstoupili postup několikrát.

Otorinolaryngolog by měl rozhodnout o vhodnosti provedení laserové lacunotomie na základě výsledků objektivního vyšetření, údajů z laboratorních a instrumentálních výzkumných metod a účinnosti předchozí konzervativní terapie.

Ústřední klinická nemocnice s poliklinikou správního oddělení RF

Otorinolaryngologie založená na důkazech

Konference otolaryngologů

  • Portál ‹Seznam fór‹ Otolaryngologické otázky ‹Sekce pro pacienty
  • tištěná verze
  • FAQ
  • odbavit se
  • vstup

Lacunotomie

Lacunotomie

irissina 21. června 2009, 13:30

Re: Lacunotomie

Roman Larin 21. června 2009, 15:19

Re: Lacunotomie

Doktor Nose 21. června 2009, 15:29

Ani nevím, co mám říct pacientovi, když už byl vyslán na tento druh operace. Pravděpodobně velmi dlouho mluvili o palatinových mandlích, o imunitním orgánu a jeho důležitosti v lidském těle atd. Výsledkem je, že pacient nechce slyšet nic jiného..
Řeknu to, udělal bych tonzilektomii, protože pacient souhlasí s "intervencí"

Téma: Lacunotomie

Ahoj!
Mám chronickou angínu, šel jsem na profylaxi na kliniku, abych si umyl hrdlo. Nestěžuji si na hrdlo, jen se to občas stane trochu nepohodlí.
Ve 4. výplachu mi doktor navrhl laconotomii. Spěchá mi, ale když jsem na chodbě narazil na jeho partnerku, řekla, že bych neměl spěchat a je lepší se pokusit vyléčit standardním praním.
Řekněte mi, o jaký druh operace jde a zda se to vyplatí udělat?

Naši odborníci

Časopis byl vytvořen proto, aby vám pomohl v obtížných dobách, kdy vy nebo vaši blízcí čelíte zdravotním problémům!
Allegology.ru se může stát vaším hlavním asistentem na cestě ke zdraví a dobré náladě! Užitečné články vám pomohou vyřešit kožní problémy, obezitu, nachlazení, poradí vám, co dělat, pokud máte problémy s klouby, žilami a zrakem. V článcích najdete tajemství, jak si uchovat krásu a mládí v každém věku! Ale ani muži nezůstali bez povšimnutí! Existuje pro ně celá sekce, kde najdou mnoho užitečných doporučení a rad pro mužskou část, nejen pro ně!
Všechny informace na webu jsou aktuální a jsou k dispozici 24/7. Články jsou neustále aktualizovány a recenzovány odborníky z oblasti medicíny. Ale v každém případě si vždy pamatujte, že byste se nikdy neměli léčit sami, je lepší kontaktovat svého lékaře!

Cauterizace mandlí laserem - indikace pro laserovou lacunotomii, stadia operace a výsledek

Chronická tonzilitida je naléhavým problémem, protože její prevalence mezi populací Ruska je velmi vysoká. Dříve byla téměř jedinou metodou léčby tohoto onemocnění odstranění mandlí. Tato léčba má své nevýhody, protože mandle plní důležitou bariérovou funkci..

V dnešní době se k boji s hnisavými zátkami v palatinových mandlích používá chirurgická technika, která je založena na částečném „odpařování“ patologických oblastí. Vlastnosti této metody léčby budou podrobně popsány v tomto článku..

Co je to laserová lakunotomie, jak se liší od tonziltomie nebo tonzilektomie - výhody postupu

Lidské mandle se skládají z děr - mezer, ve kterých se patogeny hromadí při dlouhodobých zánětlivých onemocněních hrdla. Zejména mluvíme o stafylokokech.

Pokud je imunita dostatečně silná, je pomocí ní potlačena patogenní mikroflóra.

V zimním období se však na pozadí nachlazení snižuje obranyschopnost těla, což znemožňuje úplné zvládnutí těchto škůdců. Kousky potravy přispívají k patologickému procesu, který spadá do mezer, stejně jako lymfocyty produkované tělem v reakci na útok stafylokoků.

V důsledku toho všeho se v otvorech mandlí vytvářejí hnisavé zátky, které se postupem času stávají více a pronikají hlouběji do mezer. Když se tělo plně zotaví z určitých zánětlivých onemocnění, stafylokoky pevně zaujmou své pozice v otvorech mandlí - a bez vhodných terapeutických opatření je již nemožné je zničit.

Tak se vytváří chronická tonzilitida, která se i u lidí se silnou imunitou projevuje jako bílé zátky, které pravidelně vystupují z mezer a mají nepříjemný zápach..

Nedostatek adekvátní léčby může způsobit rozvoj vážných exacerbací.

Při provádění laserové lacunotomie chirurg působí pouze na problémové mezery, přičemž zdravé tkáně zůstávají nedotčeny. Tato technika je dnes relevantní, protože s jeho pomocí můžete zachránit mandle, které plní důležitou ochrannou funkci.

Po této manipulaci jsou mandle zcela zbaveny hnisavých zátek - a plně dělají svou práci.

Při tonziltomii se provádí částečná resekce mandlí, tonzilektomie - jejich úplné odstranění.

  • Absence krvácení během manipulace, což minimalizuje riziko komplikací v budoucnu. Laserový paprsek kauterizuje mezery, čímž je operace nekrvavá. Ve velmi vzácných případech je v prvních dnech po operaci možná mírná tvorba modřin..
  • Bodové zpracování pracovního prostoru umožňuje maximální zachování zdravé tkáně a eliminaci patologických stavů.
  • Není potřeba hospitalizace. Lacunotomie se provádí ambulantně, poté může pacient jít domů.
  • Tento postup lze provést u dětí od 3 let..

Indikace pro laserové ošetření mandlí

Pacienti potřebují tuto manipulaci v následujících případech:

  1. Příznaky angíny se objevují častěji než dvakrát ročně.
  2. Přítomnost adhezí a / nebo jizev na povrchu mandlí. Tyto formace mohou sloužit jako ohnisko infekce.
  3. Hnisavé zátky jsou trvalé a terapeutická opatření nemohou zvládnout jejich eliminaci.
  4. Diagnostika komplikací u pacientů ve formě poruch ledvin, srdce a kloubů. I když je tento okamžik mezi lékaři kontroverzní. Někteří odborníci se domnívají, že s rozvojem těchto exacerbací je lepší úplně odstranit mandle, než je léčit.
  5. Velká velikost mandlí, která negativně ovlivňuje respirační funkci.

Kontraindikace laserové lacunotomie

Tento postup nemusí být vždy použit..

  • Zánětlivé jevy, které se vyskytují v akutní formě, stejně jako exacerbace chronických infekcí. Operace je v takovém případě odložena až do zotavení..
  • Onkologická onemocnění. To platí zejména v případech přítomnosti patologických novotvarů v krku..
  • Cukrovka.
  • Závažné poruchy fungování srdce.
  • Období nosení dítěte.
  • Duševní poruchy.
  • Patologie v práci dýchacího ústrojí.

Příprava na laserovou kauterizaci mandlí nebo laserovou lacunotomii a techniku ​​provedení operace

Několik dní před dotyčnou manipulací je pacient odeslán na biochemický a obecný krevní test. V některých případech je z hltanu odebrán výtěr, který je poté odeslán do laboratoře k vyšetření pod mikroskopem a také na kultivaci.

Před laserovou lacunotomií je nutná dezinfekce ústní dutiny.

Pokud je pacient citlivý a vnímá nadcházející manipulaci příliš blízko svému srdci - den před lakunotomií, měl by pít sedativa.

Navzdory skutečnosti, že moxování mandlí je nekrvavý postup, pokud má člověk problémy se srážením krve, jsou předepsány léky ke zvýšení srážlivosti. Měly by být vypité do dvou týdnů před operací..

Algoritmus uvažovaného postupu je následující:

  1. Anestézie. Často se používají injekce lidokainu do mandlí. Nejprve se provede několik injekcí do jedné žlázy. Po dokončení jeho kauterizace - ve druhé.
  2. Skutečné moxování. Pacient je po celou dobu procedury vsedě. Manipulátor zároveň nepřichází do styku s pracovním prostorem: je držen ve vzdálenosti 2-3 mm od problémových mezer. Lékař vždy udržuje 10sekundovou pauzu, po které opět působí laserovým paprskem na patologické oblasti. Celá procedura trvá od 15 do 30 minut, v závislosti na stupni poškození mandlí.

Volba typu laseru bude dána kvalitou poškození žlázy:

  • Pokud jsou v hlubokých vrstvách mandlí zaznamenány degenerativní procesy, použije se holmiový laser.
  • V povrchové úpravě procvičujte laserové zařízení z optických vláken.
  • Rozhodněte se pro infračervený laser pro utěsnění mandlí.
  • Laser na bázi oxidu uhličitého pomáhá zmenšit mandle.

Pooperační období a zotavení po operaci - doporučení pro pacienty

Po manipulaci, jak je uvedeno výše, je pacient propuštěn domů. Poté, co anestetikum přestane fungovat, začne se obtěžovat silná řezná bolest v žlázách.

Syndrom výrazné bolesti je přítomen prvních 24 hodin. Během tohoto období byste měli pít léky proti bolesti, které zahrnují ketoprofen nebo nimesulid.

Dále každý den bolest začíná klesat a po 2 týdnech úplně zmizí.

Po stanovené době se na pracovní ploše vytvoří bílý film. Je přísně zakázáno se ho dotýkat, a ještě více seškrábat, samo se za týden odstraní.

Abyste minimalizovali riziko vzniku exacerbací, kloktejte antiseptiky několikrát denně. Pro tyto účely můžete použít odvar z lékárny heřmánek / měsíček, nebo použít Lugolov roztok.

  1. V době zotavení se vyhněte návštěvě veřejných míst. Na takových místech existuje vysoká pravděpodobnost nachlazení, což může vést k relapsu angíny..
  2. Chraňte před podchlazením.
  3. Jezte potraviny, které nejsou ani tvrdé ani tvrdé, ani horké ani studené. Jídlo by nemělo být slané, kořeněné nebo kyselé - podráždí sliznici hrdla a vyvolá výskyt zánětlivých procesů.
  4. Odmítněte vzpírání a namáhavou fyzickou aktivitu. Po úplném zotavení můžete hrát jakýkoli sport..
  5. Zdržte se užívání alkoholických nápojů a kouření.
  6. Ošetřete operační oblast spreji, které obsahují propolis a eukalyptus.

Komplikace laserové kauterizace mandlí a jejich prevence

Všechny komplikace, které mohou nastat po kauterizaci mandlí laserem, mohou nastat ze dvou důvodů:

  • Neschopnost chirurga provádějícího manipulaci. Pokud nebudete pracovat s laserovým zařízením, může dojít k popálení mandlí. Proto je velmi důležité vybírat důvěryhodné lékaře, kteří mají dobrou pověst a dostatečné zkušenosti s laserovou technologií..
  • Nedodržování doporučení v pooperačním období. Vede k opakování angíny v budoucnu.

Podle provedených studií odborníci doporučují neprovádět lakunotomii, pokud tonzilitida vyvolala závažné poruchy ve fungování srdce nebo jiných vnitřních orgánů / systémů.

V tomto případě je lepší odstranit mandle..

Náklady na laserovou lacunotomickou operaci na ruských klinikách

Cena dotyčné manipulace bude záviset na řadě faktorů:

  1. Pověst zdravotnického zařízení.
  2. Kvalifikace chirurga.
  3. Vlastnosti laserového zařízení.
  4. Zanedbání patologického procesu. Čím hnisavější mezery v mandlích, tím déle trvá jejich zpracování..

Na moskevských klinikách stojí cena laserové kauterizace mandlí v průměru 25 tisíc rublů.

V některých případech může být předepsán druhý postup..

Jaké jsou indikace pro lacunotomii mandlí?

Chronická tonzilitida je jednou z běžných onemocnění v otolaryngologické praxi, která postihuje palatinové mandle. V současné době lékaři při léčbě chronické tonzilitidy upřednostňují minimálně invazivní metody zachovávající orgány. Jednou z těchto metod je lacunotomie mandlí..

Mnoho lidí neví, co to je - lakunotomie. Takovým zdánlivě komplikovaným slovem je postup, při kterém se destrukce patologických tkání mandlí provádí pomocí speciálního zařízení. Zbytek orgánu zůstává zdravý a nadále pracuje a plní své ochranné funkce.

Laserová lacunotomie - jaký je postup

Laserová lacunotomie je vysoce účinný, inovativní chirurgický zákrok zaměřený na odstranění nemocných tkání a zánětů v depresích palatinových mandlí pomocí laseru. Jednoduše řečeno, jedná se o odlehčenou verzi excize mandlí za účelem očištění od ložisek infekce.

Lakunotomie tedy selektivně eliminuje patologické oblasti, obnovuje tkáň mandlí, posiluje místní imunitu, zmírňuje chronickou tonzilitidu a co je nejdůležitější, dělá to všechno rychle, bezbolestně, aniž by člověka vyřadila z rytmu života. V tomto případě není narušen výkon a struktura mandlí. Tato metoda je delikátnější než úplné zbavení se mandlí. Výsledkem léčby mandlí lakunotomií je snížení výskytu angíny, akutních respiračních infekcí, snížení objemu mandlí, vymizení zápachu z úst.

Kromě laserové metody existují také lakunotomie ultrazvukem a rádiovými vlnami..

Ultrazvuková lacunotomie je moderní metoda léčby palatinových mandlí. Pomocí ultrazvuku lékař vyčistí zanícené oblasti mandlí od bakterií a hnisavých usazenin. Procedura je rychlá, není bolestivá, je schopná vyléčit i pokročilou angínu a chránit zdraví.

Lacunotomie rádiových vln je druh zmrazení nemocných tkání. Tato metoda spočívá ve skutečnosti, že vlny vysokofrekvenčního zařízení ničí nemocné buňky mandlí, díky čemuž je díky této metodě významně snížen výskyt angíny..

Výhody a nevýhody

Jako každý léčebný postup má lacunotomie své pozitivní i negativní stránky. Chcete-li vědět, co očekávat v budoucnu pacienta po léčbě mandlí, musíte se s nimi seznámit před zahájením lakunotomie..

Klíčové výhody použití lacunotomie jsou:

  • minimální invazivita, nízké trauma (bez jediného řezu a krve);
  • rychlost provádění;
  • uchování životně důležitého orgánu;
  • není třeba jít do nemocnice;
  • nízká pravděpodobnost komplikací s poměrně brzkým zotavením.

Lacunotomie má minimální nevýhody, mezi ně patří:

  • silná bolest v krku po zákroku;
  • pravděpodobnost opakovaného relapsu nemoci.

Indikace

Odborníci doporučují lacunotomii pro následující indikace:

  • tonzilitida v chronické formě s hnisavými prvky na mandlích a neustálými relapsy;
  • angina pectoris diagnostikovaná s více než 4 epizodami za rok;
  • revmatismus, zánět kloubů, renální komplikace;
  • nedostatek pozitivního výsledku antibiotické terapie, fyzioterapeutických postupů;
  • přetrvávající respirační porucha, potíže s polykáním jídla, porucha řeči;
  • chrápání během spánku s záchvaty zástavy dýchání.

U každého pacienta jsou indikace a omezení léčby palatinových mandlí lakunotomickou metodou stanoveny odborníkem ORL a v případě potřeby lékaři jiných směrů v přísně individuálním pořadí..

Jak probíhá operace

Před lakunotomií odborník vyšetří pacienta, shromáždí anamnézu, vyšetří obraz nemoci a poskytne seznam dalších vyšetření a testů. V zásadě musí pacient projít následujícími testy:

  • obecný a biochemický krevní test;
  • obecná analýza moči;
  • tampon z povrchu mandlí;
  • EKG.

Před operací by navíc měla být ložiska infekce pečlivě ošetřena v orgánech umístěných v blízkosti palatinových mandlí (kaz atd.).

Lacunotomie se provádí podle následujícího schématu:

  1. Pacient sedí na manipulačním křesle, kde mu je podána lokální anestézie vsedě.
  2. Lékař fixuje mandle pomocí speciálních nástrojů.
  3. Po nástupu anestezie chirurg přinese laserové zařízení na povrch mandlí, aniž by se jich dotkl, a rozebere postižené tkáně. Během procedury pacient cítí spálené maso.

Samotný zákrok se provádí ambulantně, trvá od 10 do 30 minut, v závislosti na oblasti poškození mandlí a technice zákroku. Po zákroku lékař řekne pacientovi, jaká pravidla dodržovat, a nechá ho jít domů.

Období po lacunotomii

První den po zákroku pacient pocítí silnou bolest v krku. Během tohoto období se doporučuje pít léky proti bolesti doporučené lékařem. Vysoce kvalitní anestézie usnadňuje pacientovi pooperační období a poskytuje příležitost k účinnému zotavení těla a rychlému návratu do normálního života. Následně bolest ustupuje každý den a po dvou týdnech úplně zmizí. Po uplynutí stanovené doby se na mandlích vytvoří bílý květ, kterého by se nemělo dotknout. Je to fibrin, který hraje významnou roli v procesu hojení tkání.

Abyste snížili pravděpodobnost komplikací po zákroku a zmírnili stav pacienta, kloktejte antiseptiky 3-4krát denně. Pro tyto účely je vhodný heřmánkový vývar nebo můžete použít zavlažování Miramistinem.

Po lakunotomii musí pacient dále dodržovat doporučení:

  • nenavštěvujte místa se zvýšeným infekčním zázemím;
  • vyhnout se možnému podchlazení;
  • dodržujte šetrnou stravu založenou na pyré. Vylučte kořeněná, smažená, slaná, kyselá, teplá a studená jídla.
  • omezit fyzickou aktivitu;
  • nepijte alkoholické nápoje, nekuřte;
  • provádět ošetření operovaného místa léky, které předepsal odborník.

Komplikace a jejich prevence

Všechny typy lacunotomie se osvědčily na pozitivní straně a jsou úspěšně používány zkušenými lékaři k léčbě lézí palatinových mandlí.

Všechny negativní důsledky po lacunotomii se mohou projevit ze dvou důvodů:

  • nekompetentnost lékaře, který zákrok provádí. Neprofesionální laserová práce může způsobit popáleniny zdravých oblastí mandlí..
  • porušení lékařských doporučení v pooperačním období. Pokud pacient po operaci zanedbá lékařský předpis, může to vést k relapsům onemocnění palatinových mandlí..

Pokud budou dodržena všechna doporučení ošetřujícího lékaře během období zotavení po lacunotomii, pacient si může být jist, že nevzniknou žádné komplikace.

Chronická tonzilitida laserové lacunotomické recenze

Palatinové mandle (žlázy) jsou souborem lymfoidní tkáně umístěné v orofaryngu mezi palatinovými oblouky. Jejich hlavním úkolem je zabránit vstupu infekce do dýchacích cest člověka. Jsou součástí lymfoidního prstence hltanu, což je imunitní obrana první linie. Jedná se o jediné mandle, které jsou přístupné ke zkoumání bez použití pomocných nástrojů..

Lymfatická tkáň žláz tvoří záhyby zvané mezery (krypty). Tkáň mandlí má porézní strukturu. Když patogenní mikroorganismy vstupují do žlázových mezer, začíná zánětlivá reakce zaměřená na zničení cizích látek. V důsledku toho se v mezerách hromadí hnis - exsudát, který se skládá z mrtvých mikroorganismů, leukocytů, odlupovaného mrtvého epitelu žláz. Tento hnis lze vidět při zkoumání mandlí ve formě zátek v mezerách. Současně se samotné mandle zvětšují, zčervenají a uvolňují se. Tento patologický stav žláz se nazývá chronická tonzilitida a vyžaduje adekvátní léčbu..

Nejběžnějším původcem chronické angíny je beta-hemolytický streptokok. Nebezpečí streptokoka pro člověka spočívá v jeho agresivním kardiotropním působení: chronické zaměření beta-hemolytického streptokoka je plné revmatismu a chlopňových srdečních chorob.

V některých případech může být chronická tonzilitida léčena léky, ale pokud je konzervativní léčba neúčinná, je nutný chirurgický zákrok. Až donedávna byly nejčastějšími operacemi v ORL praxi na palatinových mandlích tonzilektomie (odstranění mandlí) a tonziltomie (excize mandlí). V poslední době se stala populární moderní chirurgická metoda chirurgického ošetření palatinových mandlí - lacunotomie, která se provádí pomocí laseru.

Lacunotomie vám umožňuje uchovat mandle a odstranit jejich mezery od patologického obsahu. Operace se provádí ambulantně v lokální anestezii. Nejčastěji se tato manipulace provádí pomocí laserového paprsku, který minimalizuje trauma okolních tkání. Laserová lacunotomie se také nazývá destrukce mandlí molekulární rezonancí.

Podstata operace spočívá v tom, že pod vlivem vysokofrekvenčního laseru jsou patologicky změněné mezery koagulovány spolu s jejich obsahem. Po „odpaření“ na povrchu mandlí se vytvoří krusty (strupy), které jsou brzy odmítnuty a na jejich místě zůstává jizva. Postupem času se jizvy epitelizují a funkce mezer jsou plně obnoveny..

Po operaci zůstává v žlázách dostatečné množství lymfoidní tkáně, aby tyto malé orgány mohly vykonávat své funkce. Pravděpodobnost recidivy chronické angíny je významně snížena, protože je vyloučeno zaměření chronické infekce.

Cena takové operace významně kolísá v závislosti na objemu operace a klinice, která ji provádí. Například v Moskvě stojí laserová lacunotomie ve státních a obecních zdravotnických zařízeních 3–8 tisíc rublů a na soukromých klinikách - 11–28 tisíc. Podobný trend se vyvíjí i v dalších městech Ruska (Petrohrad, Rostov, Smolensk).

Provoz laserové lacunotomie má oproti jiným typům operací na palatinových mandlích mnoho výhod:

  • zachovává orgány;
  • nepoškozuje okolní tkáně;
  • je nekrvavý;
  • má vysokou účinnost;
  • vyžaduje lokální anestezii;
  • nezabere mnoho času;
  • je možné provádět ambulantně;
  • komplikace se vyskytují zřídka;
  • rychlé obnovení.

Kvůli minimálnímu traumatu tkání mandlí obklopujících lakunu laserová lakunotomie nepřispívá k otoku žláz. Výsledkem je, že není narušena drenáž normálních mezer, což snižuje riziko infekčních pooperačních komplikací. Kromě toho má laser stimulační účinek na lymfoidní tkáň, čímž zvyšuje její regenerační schopnost, proto je ve srovnání s klasickou chirurgickou tonzilotomií výhodnější.

Stejně jako jakýkoli jiný zásah do těla má laserová lakunotomie své nevýhody. Otorinolaryngologové považují za jeho hlavní nevýhodu nedostatečnou radikalitu operace. Tento nedostatek je nevyhnutelný, protože lymfoidní tkáň v mandlích přetrvává, což je v některých případech důvodem pro opakování chronické angíny. Pokud se po lakunotomii onemocnění opakuje více než dvakrát ročně, je to základ pro opětovnou excizi mandlí nebo jejich odstranění (tonzilektomie). Ve většině případů jsou recenze pacientů i lékařů o výsledcích operace pozitivní..

Mezi nevýhody laserové lacunotomie patří kromě nedostatečného radikalismu také krvácení ze zraněných tkání. Tato komplikace je vzácná a je způsobena porušením postupu nebo nesprávným chováním pacienta během raného období zotavení..

Hlavní indikací pro laserovou lacunotomii je rekurentní chronická tonzilitida. Pokud dojde k exacerbaci chronické angíny častěji než dvakrát ročně, je její konzervativní léčba považována za neúčinnou a doporučuje se operace k vyříznutí mezer..

Indikace pro laserovou tonzillotomii jsou:

  • hypertrofie mandlí (když začnou zasahovat do polykání a dýchání);
  • jizevní a adhezivní procesy na povrchu žláz (zabraňují odtoku obsahu z mezer);
  • výskyt revmatických bolestí v kloubech, srdci (i při absenci organických lézí těchto orgánů);
  • akutní revmatismus;
  • peritonzilární absces;
  • časté zhoršení chronického onemocnění ledvin (pyelonefritida, glomerulonefritida);
  • nedostatečná účinnost konzervativní léčby.

Při předepisování lakunotomie by lékař neměl zapomínat, že operace má své vlastní kontraindikace. Tyto zahrnují:

  • akutní tonzilitida nebo exacerbace chronické angíny;
  • vysoká horečka u pacienta;
  • chronická onemocnění vnitřních orgánů v akutní fázi;
  • dekompenzovaná onemocnění srdce a ledvin;
  • těžký diabetes mellitus;
  • patologie systému srážení krve;
  • maligní novotvary.

V tomto případě jsou první tři kontraindikace považovány za relativní a po normalizaci zdravotního stavu pacienta lze provést laserovou operaci mandlí. Lacunotomie se nedoporučuje těhotným ženám a dětem do 10 let.

Aby byla operace úspěšná, musí být pacient na ni řádně připraven a také musí vyloučit přítomnost kontraindikací. Kromě vyšetření otorinolaryngologem se pacienti podrobují laboratorním testům (obecné a biochemické krevní testy, imunogram, koagulogram, krevní test na hepatitidu B a C, HIV, syfilis, obecný rozbor moči, bakterioskopické vyšetření nátěru z krku) a také instrumentálním vyšetřením (fluorogram, elektrokardiogram) ). V případě potřeby jsou jmenováni konzultace lékařů jiných specializací (zubař, kardiolog, terapeut, endokrinolog, gynekolog).

Pokud má pacient nějaké chronické onemocnění, musí být léčen. Operaci lze provést pouze během období remise chronických patologií. Před lacunotomií je také nutné ošetřit všechny kazové zuby, protože kazové dutiny jsou ohniskem chronické infekce: po operaci na mandlích mohou způsobit infekční komplikace.

Operace je minimálně invazivní, proto se provádí ve speciální manipulační místnosti, nikoli na operačním sále. Před zákrokem se pacientovi vyplachují mandle lokálním anestetickým roztokem; v případě potřeby se provede infiltrace lokální anestézie do samotných mandlí.

Poté, co anestézie proběhne, lékař přinese laserový manipulátor na povrch mandlí, aniž by se jich dotkl. Paprsek se používá k pitvě adhezí, jizev a vypalování patologicky změněných tkání. Během operace pacient cítí spálené maso.

Celková doba operace se pohybuje od 10 do 20 minut (v závislosti na velikosti oblasti poškození mandlí). Po zákroku není nutná žádná hospitalizace. Pacient by neměl jíst jídlo po dobu 4 hodin po zákroku.

Aby se povrch rány na mandlích rychle zbavil strupů a epitelizoval, musí se pacient během rehabilitace chovat správně.

První den po zákroku bude pacient znepokojen bolestmi v krku. To je zcela přirozená situace, protože holý povrch rány zůstává v místě působení laseru, který je vystaven působení trávicích enzymů. Pro snížení bolesti jsou pacientovi předepsány nesteroidní protizánětlivé léky, které mají silný analgetický účinek: Nimesulid, Ketoprofen, Ketanov.

Vzhledem k vniknutí produktů srážení bílkovin (po laserovém ošetření tkání) do krevního řečiště je možné v prvních dnech po zákroku zvýšení tělesné teploty. Problém zvýšené teploty můžete vyřešit stejnými protizánětlivými léky, které jsou předepsány pro bolest. Antipyretika (paracetamol, ibuprofen) je třeba užívat, když tělesná teplota pacienta stoupne nad 38 ° C. Neměli byste bojovat s nízkou horečkou, protože se jedná o přirozenou ochrannou reakci těla na poranění měkkých tkání.

Již od prvního dne se povrch rány na mandlích začíná pokrývat vláknitým povlakem, který postupně vysychá a tvoří kůru (strup). Pod kůrou probíhá proces hojení. Je nemožné odstranit tento strup na vlastní pěst: je plný tvorby hlubokých ran na mandlích. Po 6 až 7 dnech se strup odlupuje sám. Aby se urychlil proces hojení povrchu rány, musí být hrdlo během prvního týdne ošetřeno antibakteriálními a antiseptickými roztoky: zavlažujte Bioparoxem, opláchněte Miramistinem, Chlorhexidinem, roztoky furacilinu, Lugolu, heřmánku, šalvěje. Pastilky můžete rozpustit antiseptiky (Faringosept, Septefril, Strepsils).

Jídlo v prvních pooperačních dnech by mělo být teplé, ale ne horké, tekuté nebo polotekuté, nemělo by obsahovat horké koření. V pokrmech by mělo být minimální množství soli.

O týden později se kůry začaly odlupovat z povrchu mandlí. Podle recenzí pacientů se mnozí domnívají, že mají exacerbaci chronické tonzilitidy: zvyšuje se množství výtoku a na povrchu mandlí se objevuje mnoho zátek. Toto zhoršení je však falešné. Ve skutečnosti je strup odmítnut, povrch mandlí je odkryt a mezery pod strupem jsou zbaveny hnisavého obsahu. Proces čištění trvá asi týden..

2-3 týdny po laserové lacunotomii jsou mandle husté, čisté a zmenšují se na normální velikost. Tyto změny naznačují, že operace byla úspěšná..

Během celého období zotavení by pacienti měli pravidelně navštěvovat ošetřujícího lékaře, aby sledovali proces obnovy.

Laserová lacunotomie je moderní metoda léčby chronické angíny. Operace není radikální, proto nemůže zcela zabránit výskytu exacerbací. Aby se odstranily všechny problémové mezery, u ORL lékaři doporučují, aby pacienti podstoupili postup několikrát.

Otorinolaryngolog by měl rozhodnout o vhodnosti provedení laserové lacunotomie na základě výsledků objektivního vyšetření, údajů z laboratorních a instrumentálních výzkumných metod a účinnosti předchozí konzervativní terapie.

Kdo to udělal, řekněte mi, je tu účinek? Existují komplikace, je bolestivé provést tento postup? Mám hr. tonzilitida několik let, ucpání mandlí vadí, nejdříve jsem umýval každých šest měsíců, nyní alespoň jednou za 3 měsíce. Doktor doporučil, myslím.

Získejte odborný názor na své téma

Psycholog, konzultant. Specialista ze stránky b17.ru

Psycholog. Specialista ze stránky b17.ru

Psycholog. Specialista ze stránky b17.ru

Psycholog, konzultant. Specialista ze stránky b17.ru

Psycholog. Specialista ze stránky b17.ru

Psycholog, korekce hmotnosti. Specialista ze stránky b17.ru

Psycholog. Specialista ze stránky b17.ru

Psycholog. Specialista ze stránky b17.ru

Psychoterapeut. Specialista ze stránky b17.ru

Psycholog. Specialista ze stránky b17.ru

ach holky. včera mi udělali lacunotomii. Nevím, jaký je účinek, je příliš brzy na to soudit, ale rehabilitace je strašná. Nemůžu mluvit, strašná bolest. Bolí to dokonce i otočení hlavy, bolest vyzařuje na zuby a uši. Teplota. Pamatujte, jestli jste měli hnisavou bolest v krku. Bolest je tedy třikrát silnější.

a také po zákroku se na mandlích vytvoří plaketa, která roste a ve výsledku jednoduše nastartuje a zablokuje hltan, je tvrdá, nelze ji vykašlat, nelze ji spolknout. Počkejte 4-5 dní. Je to prostě PEKLO. Ale řekli, že pak bude všechno v pořádku.

Odpusťte, jaké nesmysly píšete. Udělal jsem to před týdnem. Nevím, možná to záleží na tom, kdo to dělá a kde. Jděte k profesionálům. Udělali mi to v Sechenově, to vůbec nebolí, alespoň všechno je přijatelné, maximálně 10-15 minut. Samozřejmě, i po tom, léky proti bolesti a antibiotika. Po 3 dnech mě pustili domů, takže je mi líto, že jsem zpíval doma písničky s dítětem. V krku mi to vypadalo, jako by to bylo trochu bolest v krku, takže je to ještě snesitelné. A film je úplně stejný jako po odstranění chirurgickým zákrokem, a pak je vše bolestivější a komplikovanější. Tak do toho a nic nevymýšlejte. To vše je nesmysl. Mimochodem, tento film někde zmizel za čtyři dny.

Před týdnem. Je to hrůza.
Po operaci chuť spáleného lidského masa v ústech, která zmizí až třetí den. První den nepolykejte vůbec nic. Druhý den se vytvoří film (fibrin), který nějak chrání ránu, ale později začne fibrin strašně smrdět (. Pak tato plaketa postupně zmizí (asi 5-6 dní), rána je otevřená a bolesti řezu pokračují s obnovenou energií A dnes se v amygdále poškozené launotomií vytvořila nová zátka! A proč byly tyto muky. Stručně řečeno, myslím, že pokud jste se již rozhodli pro operaci, nechť je radikální - tonzilektomie (úplné odstranění).

Provedl tento postup před dvěma týdny. No, předpokládám, že tenhle, protože můj lékař to z nějakého důvodu nazval „sklerotizující“, a určil esenci jako lepení mezer mandlí.
Prvních pět dní bolí hrdlo natolik, že se musíte pokaždé psychicky připravit, než polknete sliny. Jako bonus - super páchnoucí vrstva fibrinu, která zmizí za 7-10 dní. A teď se zdá, že se všechno uzdravilo, můžete si užívat života. ale ne, opět dopravní zácpy, opět dvacet pět, jak se říká.

Před 2,5 lety jsem také provedl lacunotomii laserem. Postup je, mírně řečeno, nepříjemný. V lokální anestezii jsem musel udělat hodně injekcí, protože „Nebral.“ Po operaci, která byla bolestivá, jsem pil antibiotika, léky proti bolesti - snesitelné. Ale dopravní zácpy zůstaly takové, jaké byly. Jak hrdlo bolelo, tak to bolí. Nejsem spokojen s výsledkem. Pochopil jsem, že mezery jsou utěsněny laserem, ale ne -

Udělal jsem to před 5 lety se Surgitronem, pak o tom nebyly žádné informace na internetu, to je dobré, jinak bych se neodvážil číst zde všechno. Nehádám se, je těžké to snést, ale výsledek stojí za to, nepamatuji si více o angíně.

Před 3 dny provedli laserovou lacunotomii. Není to vůbec děsivé ani bolestivé. Nevím, jaké hororové příběhy tu píšou. Během procedury nebylo vůbec nic cítit - vložili novokain do amygdaly a cestou pokropili lidokain - ne kvůli bolesti, ale kvůli potlačení dávivého reflexu, pokud se začala „dusit“ dotykem nástroje. Po zákroku, pocit slabé bolesti v krku, ano, trochu to bolí (to i přes to, že jsem měl jednu nosní mandli, bylo velmi špatné a bylo to „zorané“, jak by mělo). Ale na lék proti bolesti se ani nepomyslelo a lékař řekl, že by neměla být žádná bolest. Strepsils, máchání a hexoral jsou dost. Chuť spáleného masa přešla asi za den. Hlavní věc je jít k dobrému lékaři a dobré klinice a pak vše půjde dobře. Mám mnohem více negativních pocitů z Tonsilor (3 roky dávení na tyto ošklivé věci a bezvýsledně) než z lacunotomie

Před 3 dny provedli laserovou lacunotomii. Není to vůbec děsivé ani bolestivé. Nevím, jaké hororové příběhy tu píšou. Během procedury nebylo vůbec nic cítit - vložili novokain do amygdaly a cestou pokropili lidokain - ne kvůli bolesti, ale kvůli potlačení dávivého reflexu, pokud se začala „dusit“ dotykem nástroje. Po zákroku, pocit slabé bolesti v krku, ano, trochu to bolí (to i přes to, že jsem měl jednu nosní mandli, bylo velmi špatné a bylo to „zorané“, jak by mělo). Ale na lék proti bolesti se ani nepomyslelo a lékař řekl, že by neměla být žádná bolest. Strepsils, máchání a hexoral jsou dost. Chuť spáleného masa přešla asi za den. Hlavní věc je jít k dobrému lékaři a dobré klinice a pak vše půjde dobře. Mám mnohem více negativních pocitů z Tonsilor (3 roky dávení na tyto ošklivé věci a bezvýsledně) než z lacunotomie

ORL klinika "Euromed", Novokuzněck, lékař Nikolay Nikolayevich Trishchenkov, stojí 8800.

Dobrý čas dne! 25. dubna 2017 jsem provedl lazerovou lakunotomii v Euromed u lékaře Timoshenko (skvělý a kompetentní lékař). Postup je docela přijatelný, trval 30-40 minut. No, moje hrdlo bylo během dne špatně hrdlo a pak se objevily bolesti jako při angíně. Dnes je šestý den po operaci, takže zatím nemohu říci nic o účinnosti tohoto postupu.

Dobrý večer. Včera jsem provedl laserovou vaporizaci mandlí, je příliš brzy na to mluvit o výsledcích, ale v roce 2009 jsem to udělal stejně - moje hrdlo se neobtěžovalo po dobu 5 let a pak to začalo: angina jednou za rok, pak dva, poslední rok jsem se nedostal z pracovní neschopnosti, dopravní zácpy, antibiotika, dva týdny štěstí a na novém, bolest v krku, kloktání, zrudnutí. Pokud to nepomůže, useknu to.. Drahé, ale moje síla je pryč. Doporučení není poskytnuto k bezplatnému odstranění, protože testy jsou normální. Lor řekl, že se to stalo, testy byly normální a hrdlo hnilobě. Obecně platí, že pokud jste již úplně vyčerpaní, je lepší jej jednou a navždy smazat. Nemocné žlázy již neplní svou funkci, pouze otravují tělo. Všechno zdraví!

Dobrý večer. Včera jsem provedl laserovou vaporizaci mandlí, je příliš brzy na to mluvit o výsledcích, ale v roce 2009 jsem to udělal stejně - moje hrdlo se neobtěžovalo po dobu 5 let a pak to začalo: angina jednou za rok, pak dva, poslední rok jsem se nedostal z pracovní neschopnosti, dopravní zácpy, antibiotika, dva týdny štěstí a na novém, bolest v krku, kloktání, zrudnutí. Pokud to nepomůže, useknu to.. Drahé, ale moje síla je pryč. Doporučení není poskytnuto k bezplatnému odstranění, protože testy jsou normální. Lor řekl, že se to stalo, testy byly normální a hrdlo hnilobě. Obecně platí, že pokud jste již úplně vyčerpaní, je lepší jej jednou a navždy smazat. Nemocné žlázy již neplní svou funkci, pouze otravují tělo. Všechno zdraví!

Moderátore, upozorňuji vás na skutečnost, že text obsahuje:

Stránka se automaticky zavře
po 5 sekundách

Uživatel stránek Woman.ru bere na vědomí a přijímá, že je plně odpovědný za všechny materiály, které částečně nebo úplně zveřejnil pomocí služby Woman.ru.
Uživatel webových stránek Woman.ru zaručuje, že zveřejnění jím zaslaných materiálů neporušuje práva třetích stran (mimo jiné včetně autorských práv), nepoškozuje jejich čest a důstojnost.
Uživatel stránek Woman.ru zasláním materiálů má proto zájem o jejich zveřejnění na webu a vyjadřuje souhlas s jejich dalším použitím redakcí webu Woman.ru.

Použití a dotisk tištěných materiálů z webu woman.ru je možné pouze s aktivním odkazem na zdroj.
Použití fotografických materiálů je povoleno pouze s písemným souhlasem správy webu.

Umístění předmětů duševního vlastnictví (fotografie, videa, literární díla, ochranné známky atd.)
na webových stránkách woman.ru je povoleno pouze osobám, které mají všechna nezbytná práva pro takové umístění.

Copyright (c) 2016-2019 Hirst Shkulev Publishing LLC

Síťová publikace „WOMAN.RU“ (Woman.RU)

Osvědčení o registraci média EL č. FS77-65950 vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi,
informační technologie a hromadná komunikace (Roskomnadzor) 10. června 2016. šestnáct+

Zakladatel: Společnost s ručením omezeným "Hirst Shkulev Publishing"

Chronická tonzilitida je naléhavým problémem, protože její prevalence mezi populací Ruska je velmi vysoká. Dříve byla téměř jedinou metodou léčby tohoto onemocnění odstranění mandlí. Tato léčba má své nevýhody, protože mandle plní důležitou bariérovou funkci..

V dnešní době se k boji s hnisavými zátkami v palatinových mandlích používá chirurgická technika, která je založena na částečném „odpařování“ patologických oblastí. Vlastnosti této metody léčby budou podrobně popsány v tomto článku..

Co je to laserová lakunotomie, jak se liší od tonziltomie nebo tonzilektomie - výhody postupu

Lidské mandle se skládají z děr - mezer, ve kterých se patogeny hromadí při dlouhodobých zánětlivých onemocněních hrdla. Zejména mluvíme o stafylokokech.

Pokud je imunita dostatečně silná, je pomocí ní potlačena patogenní mikroflóra.

V zimním období se však na pozadí nachlazení snižuje obranyschopnost těla, což znemožňuje úplné zvládnutí těchto škůdců. Kousky potravy přispívají k patologickému procesu, který spadá do mezer, stejně jako lymfocyty produkované tělem v reakci na útok stafylokoků.

V důsledku toho všeho se v otvorech mandlí vytvářejí hnisavé zátky, které se postupem času stávají více a pronikají hlouběji do mezer. Když se tělo plně zotaví z určitých zánětlivých onemocnění, stafylokoky pevně zaujmou své pozice v otvorech mandlí - a bez vhodných terapeutických opatření je již nemožné je zničit.

Tak se vytváří chronická tonzilitida, která se i u lidí se silnou imunitou projevuje jako bílé zátky, které pravidelně vystupují z mezer a mají nepříjemný zápach..

Nedostatek adekvátní léčby může způsobit rozvoj vážných exacerbací.

Při provádění laserové lacunotomie chirurg působí pouze na problémové mezery, přičemž zdravé tkáně zůstávají nedotčeny. Tato technika je dnes relevantní, protože s jeho pomocí můžete zachránit mandle, které plní důležitou ochrannou funkci.

Po této manipulaci jsou mandle zcela zbaveny hnisavých zátek - a plně dělají svou práci.

Při tonziltomii se provádí částečná resekce mandlí, tonzilektomie - jejich úplné odstranění.

  • Absence krvácení během manipulace, což minimalizuje riziko komplikací v budoucnu. Laserový paprsek kauterizuje mezery, čímž je operace nekrvavá. Ve velmi vzácných případech je v prvních dnech po operaci možná mírná tvorba modřin..
  • Bodové zpracování pracovního prostoru umožňuje maximální zachování zdravé tkáně a eliminaci patologických stavů.
  • Není potřeba hospitalizace. Lacunotomie se provádí ambulantně, poté může pacient jít domů.
  • Tento postup lze provést u dětí od 3 let..
  1. Příznaky angíny se objevují častěji než dvakrát ročně.
  2. Přítomnost adhezí a / nebo jizev na povrchu mandlí. Tyto formace mohou sloužit jako ohnisko infekce.
  3. Hnisavé zátky jsou trvalé a terapeutická opatření nemohou zvládnout jejich eliminaci.
  4. Diagnostika komplikací u pacientů ve formě poruch ledvin, srdce a kloubů. I když je tento okamžik mezi lékaři kontroverzní. Někteří odborníci se domnívají, že s rozvojem těchto exacerbací je lepší úplně odstranit mandle, než je léčit.
  5. Velká velikost mandlí, která negativně ovlivňuje respirační funkci.

Tento postup nemusí být vždy použit..

  • Zánětlivé jevy, které se vyskytují v akutní formě, stejně jako exacerbace chronických infekcí. Operace je v takovém případě odložena až do zotavení..
  • Onkologická onemocnění. To platí zejména v případech přítomnosti patologických novotvarů v krku..
  • Cukrovka.
  • Závažné poruchy fungování srdce.
  • Období nosení dítěte.
  • Duševní poruchy.
  • Patologie v práci dýchacího ústrojí.

Několik dní před dotyčnou manipulací je pacient odeslán na biochemický a obecný krevní test. V některých případech je z hltanu odebrán výtěr, který je poté odeslán do laboratoře k vyšetření pod mikroskopem a také na kultivaci.

Před laserovou lacunotomií je nutná dezinfekce ústní dutiny.

Pokud je pacient citlivý a vnímá nadcházející manipulaci příliš blízko svému srdci - den před lakunotomií, měl by pít sedativa.

Navzdory skutečnosti, že moxování mandlí je nekrvavý postup, pokud má člověk problémy se srážením krve, jsou předepsány léky ke zvýšení srážlivosti. Měly by být vypité do dvou týdnů před operací..

  1. Anestézie. Často se používají injekce lidokainu do mandlí. Nejprve se provede několik injekcí do jedné žlázy. Po dokončení jeho kauterizace - ve druhé.
  2. Skutečné moxování. Pacient je po celou dobu procedury vsedě. Manipulátor zároveň nepřichází do styku s pracovním prostorem: je držen ve vzdálenosti 2-3 mm od problémových mezer. Lékař vždy udržuje 10sekundovou pauzu, po které opět působí laserovým paprskem na patologické oblasti. Celá procedura trvá od 15 do 30 minut, v závislosti na stupni poškození mandlí.
  • Pokud jsou v hlubokých vrstvách mandlí zaznamenány degenerativní procesy, použije se holmiový laser.
  • V povrchové úpravě procvičujte laserové zařízení z optických vláken.
  • Rozhodněte se pro infračervený laser pro utěsnění mandlí.
  • Laser na bázi oxidu uhličitého pomáhá zmenšit mandle.

Po manipulaci, jak je uvedeno výše, je pacient propuštěn domů. Poté, co anestetikum přestane fungovat, začne se obtěžovat silná řezná bolest v žlázách.

Syndrom výrazné bolesti je přítomen prvních 24 hodin. Během tohoto období byste měli pít léky proti bolesti, které zahrnují ketoprofen nebo nimesulid.

Dále každý den bolest začíná klesat a po 2 týdnech úplně zmizí.

Po stanovené době se na pracovní ploše vytvoří bílý film. Je přísně zakázáno se ho dotýkat, a ještě více seškrábat, samo se za týden odstraní.

Abyste minimalizovali riziko vzniku exacerbací, kloktejte antiseptiky několikrát denně. Pro tyto účely můžete použít odvar z lékárny heřmánek / měsíček, nebo použít Lugolov roztok.

  1. V době zotavení se vyhněte návštěvě veřejných míst. Na takových místech existuje vysoká pravděpodobnost nachlazení, což může vést k relapsu angíny..
  2. Chraňte před podchlazením.
  3. Jezte potraviny, které nejsou ani tvrdé ani tvrdé, ani horké ani studené. Jídlo by nemělo být slané, kořeněné nebo kyselé - podráždí sliznici hrdla a vyvolá výskyt zánětlivých procesů.
  4. Odmítněte vzpírání a namáhavou fyzickou aktivitu. Po úplném zotavení můžete hrát jakýkoli sport..
  5. Zdržte se užívání alkoholických nápojů a kouření.
  6. Ošetřete operační oblast spreji, které obsahují propolis a eukalyptus.

Všechny komplikace, které mohou nastat po kauterizaci mandlí laserem, mohou nastat ze dvou důvodů:

  • Neschopnost chirurga provádějícího manipulaci. Pokud nebudete pracovat s laserovým zařízením, může dojít k popálení mandlí. Proto je velmi důležité vybírat důvěryhodné lékaře, kteří mají dobrou pověst a dostatečné zkušenosti s laserovou technologií..
  • Nedodržování doporučení v pooperačním období. Vede k opakování angíny v budoucnu.

Podle provedených studií odborníci doporučují neprovádět lakunotomii, pokud tonzilitida vyvolala závažné poruchy ve fungování srdce nebo jiných vnitřních orgánů / systémů.

V tomto případě je lepší odstranit mandle..

  1. Pověst zdravotnického zařízení.
  2. Kvalifikace chirurga.
  3. Vlastnosti laserového zařízení.
  4. Zanedbání patologického procesu. Čím hnisavější mezery v mandlích, tím déle trvá jejich zpracování..

Na moskevských klinikách stojí cena laserové kauterizace mandlí v průměru 25 tisíc rublů.

V některých případech může být předepsán druhý postup..

Existuje několik bezpečných a účinných metod pro odstranění mandlí u chronické angíny. Nejoblíbenější je laserová lacunotomie nebo odstranění mandlí laserem. Metoda má mnohem méně kontraindikací ve srovnání s excizí mandlí skalpelem, hojení je rychlejší a riziko vedlejších účinků je minimální.

Postup nezpůsobuje bolest ani nepohodlí

Existují dva typy laserové lacunotomie - úplné odstranění mandlí nebo radikální lacunotomie a částečné odstranění tkáně, tzv. Laserová ablace..

V prvním případě je pomocí směrovaného paprsku laserového záření lymfoidní tkáň orgánu úplně spálena. Tato metoda je předepsána v případech závažného poškození tkáně a nevratných změn v žlázách, například s kameny na pozadí chronického zánětu.

Laserová ablace je částečné odstranění hypertrofované tkáně mandlí. Náraz je směrován pouze do horní vrstvy lymfoidní tkáně; během postupu nejsou zdravé oblasti mandlí zraněny. Tato metoda vám umožňuje konzervovat mandle, protože odstranění horní vrstvy orgánu stimuluje proces aktivní regenerace mandlí.

Laserová lacunotomie se provádí pomocí čtyř typů laserového záření:

  • holmium laser - ovlivňuje ohnisko infekce uvnitř orgánu, nepoškozuje okolní tkáně;
  • záření z optických vláken - paprsek světla je přenášen tenkým skleněným vláknem, umožňuje vám ovlivnit velkou plochu postižené tkáně;
  • infračervené záření - současně eliminuje patologické zaostření a udržuje tkáně, na které působí, čímž zabraňuje krvácení;
  • uhlíkový laser - odpařuje postiženou tkáň působením zevnitř, díky čemuž se používá k silné hypertrofii mandlí.

K odstranění mandlí laserem se používají různé vysílače záření - vše závisí na použitém vybavení.

Obecně je odstranění mandlí indikováno u pacientů trpících chronickou tonzilitidou. Pokud se bolest v krku objeví více než 4krát ročně, doporučuje se odstranit mandle. Mezi indikace postupu:

  • neúčinnost lékové terapie;
  • neschopnost užívat pilulky (například s nesnášenlivostí antibiotik);
  • žádná trvalá remise za poslední dva roky;
  • porušení dýchání nebo polykání v důsledku hypertrofie mandlí;
  • revmatická bolest kloubů.

Laserová lacunotomie je bezpečnější alternativou k chirurgické excizi mandlí, ale zdaleka není bezpečná. K odstranění mandlí laserem jsou zapotřebí dobré důvody, rozhodnutí o provedení manipulace provádí ošetřující lékař.

Během období nošení dítěte se postup nedoporučuje

Laserová lacunotomie je kontraindikována v následujících případech:

  • endokrinní poruchy;
  • diabetes mellitus typu 1 a 2;
  • porucha srážení krve;
  • epilepsie a závažné duševní poruchy;
  • onkologická onemocnění;
  • akutní tonzilitida;
  • akutní zánětlivé procesy v těle;
  • těhotenství a kojení.

U diabetes mellitus jsou takové manipulace kontraindikovány kvůli zhoršené regeneraci tkání. Existuje vysoké riziko, že se lymfoidní tkáň nehojí, začne hnisání a nekrotizace zdravých tkání.

Při absenci kontraindikací lze postup provést jak pro dospělou osobu, tak pro dítě starší 10 let. V mladším věku je laserové odstranění mandlí kontraindikováno.

Před zákrokem je bezpodmínečně nutné zkontrolovat srážlivost krve. I přes celkovou bezpečnost laserová chirurgie stále nese riziko krvácení v postižené oblasti. Jedinou výjimkou jsou procedury využívající laser, který okamžitě koaguluje tkáně. Tato metoda však neumožňuje radiaci proniknout hluboko do tkání. Pacient by tedy měl nejprve konzultovat vhodnost manipulace s lékařem a podstoupit krevní test..

Laserová lacunotomie je relativně nová metoda, která si získala důvěru lékařů a pacientů. Jeho výhoda oproti klasickému chirurgickému odstranění mandlí:

  • po operaci není otevřená rána;
  • riziko krvácení je minimální;
  • po zákroku není třeba profylaktických antibiotik;
  • doba trvání relace - ne více než půl hodiny (obvykle asi 15 minut);
  • rychlá rehabilitace;
  • ambulantní chování.

Během léčby mandlí laserem nedochází k disekci tkáně. Absence pooperační rány znamená, že riziko infekce je minimální, což znamená, že po zákroku není nutné užívat silná antibiotika, aby se zabránilo infekci.

Metoda kauterizace mandlí laserem je nízko traumatizující, pacient nepotřebuje dlouhodobou rehabilitaci a sledování v nemocnici. Ihned po laserové lacunotomii mandlí je pacient poslán domů, není nutné zůstat v nemocnici.

Bolest po zákroku je minimální a srovnatelná s bolestmi v krku s angínou. Nepohodlí navíc po několika dnech zmizí samo o sobě a pacienta příliš neobtěžuje.

Laserová lacunotomie není levný postup

Hlavní nevýhodou je, že ne všechny kliniky mají potřebné vybavení, zejména v malých městech. To vysvětluje vysoké náklady na odstranění laserové žlázy..

Ablace zahrnuje neúplné laserové odstranění mandlí u dospělých a dětí. Výsledkem je, že se postupem času může tonzilitida znovu cítit. Radikální lacunotomie současně vede k úplnému odstranění mandlí. Mandle jsou důležitým orgánem imunitního systému. Ztráta takové ochranné bariéry vystavuje člověka riziku rozvoje dalších onemocnění hrdla a nosohltanu - faryngitida, laryngitida, sinusitida.

Chcete-li odstranit mandle laserem, musíte:

  • podstoupit vyšetření a získat názor otolaryngologa na potřebu postupu;
  • vyberte kliniku a specialistu, který bude operaci provádět;
  • připravit se na manipulaci.

Nejprve se musíte poradit se svým lékařem. V některých případech je vhodné zvolit šetrnější metodu léčby - kryodestrukci mandlí. Po obdržení závěru lékaře byste měli vyhledat kompetentního odborníka, který provede operaci. Je to docela obtížné v regionech; v Moskvě je laserová lacunotomie nabízena ve velkých centrech laserové chirurgie.

Příprava spočívá v úspěšném absolvování testů a celkové zdravotní prohlídce. V případě exacerbace angíny bude pacient muset odložit operaci a léčit onemocnění konzervativními metodami..

Ve stanovený den přijde pacient na kliniku. Lékař podá injekci anestetika nebo zavlažuje mandle anestetikem, aby snížil citlivost. Po několika minutách se část krku a nosohltanu znecitliví, pacient v této oblasti přestane pociťovat bolest. K odstranění mandlí laserem je pacient posazen na židli nebo položen na gauč, požádán, aby otevřel ústa dokořán a je vložen speciální manipulátor. Zařízení je instalováno na povrchu mandlí, ale nedotýká se orgánu. Poté laserové záření prochází vysílačem a ovlivňuje tkáň žláz..

Celá procedura trvá od 15 minut do půl hodiny. Poté lékař dá doporučení k rehabilitaci a nechá pacienta jít domů.

Protože jsou mandle před laserovým ošetřením anestetizovány, pacient během manipulace nepociťuje nepohodlí. Po 1-2 hodinách však anestetikum přestane fungovat a objeví se bolest v krku. Bude to člověka obtěžovat ne déle než dva dny a pak to projde.

Lékař může ke snížení bolesti doporučit jakékoli nesteroidní protizánětlivé léky, jako je Nimesil nebo Ketoprofen..

Během prvních 3-4 hodin po takové léčbě angíny nebo odstranění mandlí laserem by se nemělo užívat žádné jídlo. Ještě několik dní by mělo být upřednostňováno tekuté jídlo podobné kaši při příjemné teplotě. Jsou zobrazeny různé jogurty a bramborová kaše, nemůžete jíst tvrdé jídlo, jinak si můžete poranit mandle.

Během prvních 2–3 dnů se může tělesná teplota zvýšit. Toto je normální reakce na koagulaci, když produkty rozpadu bílkovin vstupují do krevního řečiště. Chcete-li snížit teplotu, můžete užívat jednoduché antipyretické léky, ale lékaři doporučují, aby nadměrně nepoužívali léky a dávali tělu příležitost zotavit se samostatně. To platí pouze v případě, že teplota nepřesáhne 38 stupňů..

Druhý den po zákroku se v místě odstraněných tkání vytvoří strup. Nemůžete se ho pokusit odstranit sami, musí spadnout sám. K tomu obvykle dojde do jednoho týdne. Proces regenerace tkáně probíhá pod strupem. Pro urychlení může lékař doporučit jednoduché pastilky s antiseptikem v kompozici.

Poté, co strup spadne, měli byste být vyšetřeni otolaryngologem. Během tohoto období se příznaky angíny náhle zhorší, což u pacientů vyvolá úzkost. Ve skutečnosti je to normální a plak a zátky v žlázách jsou spojeny s procesem regenerace tkání. Jakmile se uzdraví, odejdou sami.

Ke konečnému zotavení dochází v průměru 20 dní po laserové lacunotomii.

Je nezbytné pravidelně navštěvovat lékaře, aby se předešlo komplikacím.

Po laserové terapii mandlí příznaky tonzilitidy zmizí a dochází k remisi. Doba remise závisí na typu laserové manipulace. Vzhledem k tomu, že laserová lacunotomie není radikální operací k odstranění mandlí, časem se nemoc může znovu objevit. I když se nemoc v budoucnu vrátí, je nepravděpodobné, že se stane chronickou..

Pokud se postup pro odstranění mandlí laserem ukázal jako neúčinný a po krátké době (6-12 měsíců) se znovu objevily příznaky chronické angíny, pacientovy mandle jsou chirurgicky zcela odstraněny.

Pacienti se zdráhají pod chirurgickým nožem odstranit mandle, a proto je laserová chirurgie velmi oblíbená. Zpětná vazba od lidí, kteří prošli tímto postupem, vám pomůže pochopit, jak efektivní je..

"Moje dcera byla mučena angínou, doktor navrhl odstranit mandle." V té době jí bylo 11 let, takže se rozhodli zvolit laserový zákrok, protože to není tak bolestivé. Všechno proběhlo dobře, bolest v krku mě přestala obtěžovat, mandle se zmenšily. Je pravda, že po 3 letech, ve věku 14 let, začala angina znovu. Bylo nám řečeno, že mandle opět narostly - to se stává. Nyní přemýšlíme o úplném odstranění, i když je to děsivé. “

"Nejprve jsem provedl kauterizaci dusíkem - nepomohlo to." Kryodestrukce odstranila příznaky angíny po dobu šesti měsíců, ale pak se znovu vrátily. Souhlasil jsem s laserovou operací a nelitoval jsem. Již tři roky bez exacerbací, i když mandle nebyly zcela odstraněny. Pomohlo mi to, takže to doporučuji. “

"Trpěl jsem angínou od dětství, a to všechno proto, že nosní mandle nebyly odstraněny včas." Nakonec jsem se rozhodl pro operaci a vybral jsem si laser. Je to drahé, ale bez rizik, proto jsem zvolil tuto metodu. Trvalo to tři týdny, než se vzpamatovalo, celou tu dobu došlo k mírnému nepohodlí v krku. Od operace uplynul rok a já jsem nikdy neměl bolesti v krku, i když dřívější exacerbace se vyskytovaly každé dva měsíce. Jsem velmi potěšen, radím všem. “

Moderní laserová léčba angíny - je účinná? Před 3 týdny jsem provedl lacunotomii, povím vám o mých pozorováních, dojmech a výsledcích.

Trpím chronickou tonzilitidou už 3 roky. Toto onemocnění mi nepřináší žádné nepohodlí a je neobvyklé nazývat ho nemocí. Nejprve vám o ní něco povím..

Chronická angína se obvykle vyskytuje po dlouhodobém nachlazení, chřipce a nízké imunitě. Zvláště se projevuje v zimě souběžně s bolestmi v krku. V chladném období, kdy je po nachlazení oslabený imunitní systém a bolest v krku se ještě úplně nezotavila, se mikroorganismy hromadí a množí v otvorech mandlí - mezer - hlavně stafylokoků, které jsou ve zdravém stavu potlačeny imunitním systémem. Navíc se částice jídla dostávají do mandlí, což vytváří další živnou půdu pro mikroby. V reakci na množení stafylokoků začíná tělo produkovat lymfocyty, které neutralizují patogenní mikroflóru. Výsledkem je, že se v mezerách mandlí vytvoří směs hnisu, potravinových částic a mikrobů a vytvoří se hnisavé zátky. Jelikož je imunitní systém oslabený, tělo se nemůže úplně zbavit mikrobů, dochází k více kongescím, mikroby pronikají hlouběji do mezer mandlí. Když se člověk uzdraví a imunita se opět zlepší, stafylokoky se konečně usadily v mezerách mandlí a bez léčby je tělo již nemůže zničit. Mezery v mandlích jsou pravidelně ucpávány zátkami, tonzilitida se stává chronickou a zůstává i při dobré imunitě a zdravém stavu člověka.

Čas od času vycházejí z mezer mandlí bílé zátky - důsledek angíny. V létě téměř chybí, v chladném období je jich více, nemoc se zhoršuje.

U lidí se slabou imunitou a často trpících nachlazením se tonzilitida může projevit nejen v podobě dopravních zácp, ale také v neustále zvýšené tělesné teplotě, malátnosti a zvětšení lymfatických uzlin. Obecně mám dobrou imunitu, v zimě mívám nachlazení jednou ročně, někdy vůbec neochorím, angína mě moc netrápí. Je to jen to, že se občas objeví nepříjemné dopravní zácpy. Poprvé jsem si je všiml asi před 3 lety, nepřikládal jsem tomu žádný význam. Před rokem jsem se o toto téma začal zajímat a šel jsem k otolaryngologovi, bylo mi předepsáno tablety Tonsilgon, opláchnutí sódou a mytí mezer mandlí. Několikrát jsem šel na mytí, ale nevšiml jsem si žádných výsledků. Mytí mezer, oplachování, pilulky je konzervativní metoda léčby angíny, mnoho lékařů říká, že angína může být zcela vyléčena pouze laserem.

Toto byla úvodní část. DALŠÍ, KTEŘÍ NEMAJÍ TONZILLIT, NEPORADUJÍ SE PŘEČÍST. Budou nepříjemné podrobnosti.

Praní mezer na mandlích je nepříjemný postup, při kterém se mezery promývají ozonizovaným roztokem ze stříkačky s tenkou dlouhou trubičkou na konci. Na jednom z webů jsem našel návod, podle kterého jsem vyrobil zařízení na čištění mandlí z hliníkového drátu se smyčkou na konci. Po umytí jsem tedy přišel domů, podíval se dolů do krku a vyčistil mezery o nic méně než obvykle.

Obecně jsem skóroval na angínu, ale nedávno jsem při vyšetření na ORL klinice důrazně doporučil provést lacunotomii. Řekl, že to jednou provždy vyřeší problém s angínou.

Zaregistroval jsem se na zlato. centrum pro laserovou lacunotomii. Cena operace je 4000 rublů. Dalších 1000 rublů bylo vynaloženo na nákup tablet a aerosolu k ošetření krku po operaci během období hojení.

Samotná operace trvá asi 30 minut. a spočívá ve skutečnosti, že pomocí laseru lékař spálí postiženou tkáň v mezerách mandlí (postižená tkáň se uvolní a slouží jako živná půda pro mikroby). Lékař řekl, že laser má imunostimulační účinek. Operace je nekrvavá, ale několik dní jsem na mandlích pozoroval modřiny, i když během operace krev nebyla.

Nejprve mi udělali pár ukolchikov v jedné amygdale. Je to snesitelné, jen mírné brnění. Mandle otupěla a lékař přistoupil k operaci. Díky zařízení s krátkým zeleným paprskem na konci ve tvaru zubařské vrtačky začal lékař kauterizovat mandle. Bylo to trochu bolestivé, doktor provedl fragmentaci moxování, vytáhl laser, podržel ho po dobu 15 sekund v amygdale a poté jej vytáhl, odpočívám, po 10 sekundách znovu laser do amygdaly. Nepříjemný, ale snesitelný pocit. Z jeho úst vycházel kouř a páchl spáleným masem. Po první mandli dal lékař injekci anestézie ve druhé a také ji začal kauterizovat laserem. Druhá mandle byla pro mě hotová déle než ta první, očividně to bylo více ovlivněno.

Po operaci mi byla předepsána antibiotika, aerosol Bioparox, kloktadla heřmánku a léky proti bolesti - Ketorol a Nimesil. Nimesil mi hodně pomohl - pijete prášek z jednoho sáčku a můžete žít celý den.

Po operaci mi ztuhlo hrdlo a část jazyka, nemohl jsem opravdu mluvit, vyslal jsem tlumené bublání, ve kterém se těžko rozlišovala slova. Byly to jen květiny. Cestou domů začala anestézie ustupovat. Začalo peklo. Bolest je strašná, nesnesitelná, jako by mi v životě vyřezávaly kousky mandlí nožem. Bolí to každých stokrát více než při kauterizaci během operace. Je to strašná noční můra, moje hrdlo mě nikdy tolik nebolí. V druhé polovině cesty domů jsem plakala, byla to strašná bolest. Doma jsem vypil 2 sáčky Nimesilu, 1 tabletu Ketorolu, nastříkal jsem to aerosolem a šel jsem spát, když jsem se o hodinu později probudil, bolest docela ustoupila, dar řeči se vrátil.

Pokud máte možnost podat snímky úlevy od bolesti, proveďte je ihned po operaci, aby vás to tak nebolí. A zásobte se dobrými léky proti bolesti. Po operaci můžete pít, nemůžete jíst několik hodin. Bolí to polknout.

Druhý den mě hodně bolelo hrdlo, ale ve srovnání s prvním dnem to bylo jednodušší. První den je peklo, druhý, třetí, čtvrtý den je bolest jako při silné bolesti v krku, bolí to polykat. Krk konečně přestal bolet jen 2 týdny po operaci, za dva týdny jsem si už měl čas zvyknout na neustálou bolest v krku. Mandle byly pokryty hustým bílým filmem, nyní na jednom z mandlí zůstává malý bílý povlak. Amygdala, která byla spálena těžší, bolela déle. Nezapomeňte pít předepsaná antibiotika, jinak vše v mandlích hnisá.

Nyní přestaly bolet mandle bolet, ale stále se nezhojily. Nyní budu psát o efektivitě.

Nevím, jak by měla být angína po operaci, ORL mi to opravdu nevysvětlila. Faktem je, že asi před třemi dny jsem se podíval dolů do krku a pomocí drátu jsem vyčistil spoustu dopravní zácpy. Možná jsou to staré zátky, které tam byly předtím, než operace vyšla, nebo je to tkáň, která zemřela v důsledku uzdravení. Dříve jsem neměl tolik dopravní zácpy. Možná ze spálených mezer vycházejí staré zbytky. Rád bych a lékaři slibují, že dopravní zácpy zmizí. Chci tomu věřit. Není divu, že jsem byl mučen. Četl jsem na fórech, že někteří provedli lakunotomii 5krát, a nebyly žádné výsledky. Ale můj případ není tak obtížný, v létě zapomínám na angínu. Myslím, že dříve nebo později bych ještě udělal lacunotomii. Půjdu dovnitř a přidám aktualizace, jak pozoruji.

Rozhodl jsem se napsat recenzi pro ty, kteří se zajímají o metody léčby angíny. Na internetu jsem četl pouze o výsledcích operace, ale samotný proces není nikde napsán, takže doufám, že jsem situaci trochu objasnil. Na Vidguk.Ukre jsem viděl více recenzí o odstranění mandlí a tonzilotomie, ale odstranění mandlí, tonzilotomie a lacunotomie jsou tři různé operace, proto jsem se rozhodl vytvořit samostatnou větev.

Doufám, že vám moje recenze pomohla. Máte-li jakékoli dotazy, zeptejte se.

Uplynulo 5 týdnů od laserové lacunotomie.

Nejprve jsem měl o této operaci smíšený názor. Na jedné straně mi mnoho lékařů doporučilo lacunotomii jako nejmodernější a nejúčinnější metodu léčby angíny. Na druhou stranu se mi v prvních 2–3 týdnech zdálo, že jde o neúčinnou operaci. Přesto byly dopravní zácpy. Zdá se mi, že to bylo způsobeno skutečností, že mandle nebyly zcela uzdraveny a laser pouze vypálil mezery, a pokud jsou v hloubce mezer zátky, pak z laseru nikam nepůjdou, stále vyjdou jako s tonzilitidou.

Bylo mi smutno, že po této bolestivé operaci ještě zůstaly zátky v mezerách mandlí, a to málo. A blíže k jazyku se zdálo, že je více mezer na mandle (já jsem si je zjevně předtím nevšiml), ze kterých se také vynořily zátky (ty, které byly blíže k patru, mě spálily). Byly to 3 týdny po lakunotomii..

Zásobil jsem se chlorhexidinem a téměř každý den jsem čistil a vypláchával mezery v mandlích. Přizpůsobil jsem se, abych nos láhve s chlorhexidinem přiblížil k mezeře, stlačil láhev, cítil, jak chlorhexidin vymyje mezery, a ne jen nalil do hrdla. Pocity nejsou příjemné, ale za pár dní jsem si na to zvykl. Udělal jsem to 10 dní.

Postupně jsem si začal všímat, že v mezerách nejsou téměř žádné ucpávky, po 10 dnech praní chlorhexidinem jsem si nevšiml, že se mandle vyčistily, znovu jsem si přestal všímat ty druhé mezery v mandlích, které mi nebyly vypáleny.

Poslední 2-3 týdny jsem se několikrát pokusil vypláchnout mezery v mandlích, ale dostal jsem se ze zvyku tohoto postupu a stal se pro mě velmi nepříjemným, začal se kroutit. A během těchto 2-3 týdnů jsem si nikdy nevšiml zátky v mandlích, i když se objevovaly 5 dní po umytí.

Nyní neumývám mezery na mandlích a už žádné týdny nejsou žádné zátky. Zdá se, že samotné mandle se dokonce snížily. Předtím, skoro vždy, zvláště v zimě, jsem měl ráno pískání. Zdá se, že během noci byly mandle a oblast krku vedle nich oteklé, nic jsem neublížil, ale ráno jsem stále chraplavě mluvil, cítil jsem v krku hrčku. Po lacunotomii se hrdlo uzdravovalo po dobu 2 týdnů a nějak nečekaně pro sebe jsem si všiml, že už ráno nepískám.

Obecně jsem rád, že jsem udělal lacunotomii. Poté, co se hrdlo úplně uzdravilo a všechny nahromaděné zátky vyšly, nenašel jsem nové zátky, mandle se mírně snížily, ráno jsem přestal pískat, v krku nemám pocit hrudky. Někdy si kvůli prevenci vypláchnu hrdlo chlorhexidinem.

Moderní laserová léčba angíny - je účinná? Před 3 týdny jsem provedl lacunotomii, povím vám o mých pozorováních, dojmech a výsledcích. : 4 komentáře

odbírejte co nejčastěji své pocity a výsledky, velmi vás zajímá toto téma, jste chytří, že jste se rozhodli pro operaci

Trpím také chronickou tonzilitidou, ale nedovolím si podstoupit takový postup. Velmi mě zajímal drát, o kterém jsi řekl, a jak to všechno funguje.

Četl jsem o drátu na tomto fóru, vyrobil jsem jeden z hliníkového drátu (zveřejnil jsem fotku), asi jednou týdně s ním čistím mezery na mandlích. Pokud jdete do zrcadla, posvíťte si baterkou do krku, na každé straně vedle mandlí můžete vidět svislé štěrbiny, podobně jako kapsy. Za těmito kapsami se obvykle hromadí dopravní zácpy. Vezmu drát, dýchám tvrději a v dobrém světle, aby bylo vidět všechno, lehce projdu těmito „kapsami“. Jen nemusíte příliš tlačit na drát, stačí jen lehce pohnout oblastí pokrývající mezeru amygdaly a lehkým tlakem projít smyčku podél mezery v amygdale. Pokud je spousta přetížení, stanou se viditelnými v mandlích, začnou po takovém čištění vystupovat, stačí si opláchnout hrdlo. Zpočátku to bylo nepříjemné, ale jednou po třetí jsem se přizpůsobil. Po vyčištění musíte holé opláchnout chlorhexidinem a smyčku opláchnout. Nezeptal jsem se lékařů na takové čištění drátem a nebyl to lékař, který o této metodě napsal na fóru, tato metoda čištění mandlí se nezbaví angíny, stále je třeba ji léčit, ale s takovým čištěním teď nečekám, až budou mandle úplně ucpané a zátky samy začnou odcházet.

Přidáno do záložek. Je velmi zajímavé vědět, co se bude dít dál. Bude výsledek!

Laserová lacunotomie - léčba chronické tonzilitidy ošetřením mandlí chirurgickým laserem.

Chronická tonzilitida - zánět palatinových a hltanových mandlí, má dlouhodobý charakter, vyskytuje se v důsledku přenesené bolesti v krku a / nebo častých nachlazeních, které způsobují zánět krku a hltanu. Riziko onemocnění se zvyšuje, pokud jsou infekční choroby přenášeny „na nohy“, léčba se neprovádí až do úplného uzdravení. Pokud se pacient zabývá infekčními chorobami hrdla (tonzilitida, faryngitida) častěji 3-4krát ročně, můžeme hovořit o chronické tonzilitidě. Takový pacient potřebuje neustálé sledování otorinolaryngologa..

Příznaky: akutní bolest a pálení v krku, bolest při polykání, bolest v krku, špatný dech. Možná zvýšení teploty, zvýšení lymfatických uzlin. U chronické angíny se objevují hnisavé zátky..

Chronická tonzilitida má obvykle jednu ze dvou forem:
- mandle jsou neustále zapálené, ale pacient se cítí uspokojivě, zánět je diagnostikován při vyšetření.
- tonzilitida projde, ale i při mírném podchlazení nebo snížené imunitě se nemoc vrátí.

Metody léčby.

- Konzervativní metoda spočívá v mechanickém mytí mezer (mandlí). Lékař používá stříkačku a tenkou hadičku k umytí mandlí léčivým roztokem. To přináší dočasnou úlevu, ale účinek je krátkodobý: relaps onemocnění je nevyhnutelný..
- Tonsillotomie - chirurgické odstranění části mandlí, na rozdíl od tonzilektomie - operace, při které jsou mandle zcela odstraněny. Procedura se obvykle provádí v dětství a je pro pacienta velmi traumatizující a bolestivá..
- Laserová lacunotomie je moderní metoda léčby chronické angíny. Podstatou metody je, že postižené tkáně jsou „odpařovány“ vysokofrekvenčním laserovým zářením. V tomto případě nejsou okolní tkáně zraněny..

- je vyříznuta pouze část mandlí, orgán si zachovává svoji ochrannou funkci (mandle chrání dýchací cesty před pronikáním patogenních bakterií a virů).
- postup je bez krve, bezbolestný a pro pacienta pohodlný.
- není třeba jít do nemocnice - léčba se provádí ambulantně, brzy po zákroku můžete jít domů.
- operace se provádí v lokální anestézii a trvá pouze 30 minut;
- pooperační zotavení je mnohem rychlejší a jednodušší než při operaci.

Laserová lacunotomie zlepšuje fungování mandlí, obnovuje jejich přirozené funkce, protože jsou odstraněny pouze postižené oblasti. Na základě doporučení lékaře a včasné léčby a prevence nachlazení jsou relapsy tonzilitidy po zákroku prakticky nemožné. Moderní, bezbolestná a účinná metoda nemá žádné věkové omezení: je možné léčit jak mladé, tak starší pacienty.

Inovativní nechirurgická léčba chronické angíny chirurgickým laserem.

1 rok záruka léčby.

Anestezie aplikací hltanuB01.003.004.004
Faryngeální infiltrační anestézieB01.003.004.005
Laserová kauterizace postižených oblastí mandlíA16.08.063
2 ORL konzultace s lékařem po zákrokuB01.028.002

Inovativní nechirurgická léčba chronické angíny chirurgickým laserem.

1 rok záruka léčby.

  • běžný uživatel
  • Ȥerg Ẇarrior
  • dívám se na tebe.
  • běžný uživatel
  • běžný uživatel
  • běžný uživatel
QUOTE (nathanata @ 4. června 2009, 22:31)
Tento postup jsem provedl před rokem a půl. Ve skutečnosti je 10 minut nepříjemných (ještě psychologičtěji) a problémů s hrdlem je mnohem méně. Nelituji, že jsem se rozhodl. Před samotným zákrokem byl do krku nafouknut jakýsi lidokain, aby se snížila citlivost a úleva od bolesti. Večer to bylo trochu nepříjemné.
Stručně řečeno, radím. Pomohlo mi to. Slyšel jsem, že čím starší je člověk, tím menší je šance, že to pomůže. Mojí matce to nepomohlo. Zřejmě to také záleží na profesionalitě lékaře..
Musíte se na tento postup naladit psychologicky a - na silnici.
  • běžný uživatel
Citát (Feodosia @ 21. června 2009, 15:57)
Dítě (13 let) bylo hotové před rokem na klinice Filozofie krásy. Mandle byly velké, takže zmrazení trvalo déle než obvykle. První den jsem měl teplotu 38, silné bolesti, pil léky proti bolesti, jedl kašovité jídlo po dobu 3 dnů, měl silné otoky po dobu 3 dnů, dýchal jen s otevřenými ústy, špatně spal v noci. Tento postup se nejlépe provádí na dovolené, protože kromě fyzických onemocnění (poměrně závažných) je z úst stále hrozný zápach, zatímco strup odchází.

přidáno do [mergetime] 1245582090 [/ mergetime]
Po tomto postupu se problémy s krkem staly řádově menšími, za rok jsem měl rýmu jen jednou a dříve - téměř každý měsíc. Navzdory nepříjemnému období zotavení si myslím, co by se mělo dělat, pokud by problémy s mandlemi narušily pohodlné bydlení.
  • Mentální pracovník
  • dívám se na tebe.
  • Mentální pracovník
  • běžný uživatel
  • Mentální pracovník
  • Ȥerg Ẇarrior
  • zkušený člen fóra
  • Mentální pracovník
Články O Zánět Hltanu